FŐOLDAL | HÍREK, ESEMÉNYEK | RÓLUNK ÍRTÁK | KÖNYVEK | A KIADÓRÓL | SZERZŐINK | KAPCSOLAT
2018. szeptember 26., szerda

Rólunk írták


2018-07-07

A fotográfia egyik oktatója is ajánlja könyvünket

2018-06-12

Magyar fotósok életéről és életművéről szóló kötet jelent meg

Budapest, 2018. június 11., hétfő (MTI) - Magyar fotósok életéről és életművéről szól Péntek Orsolya A magyar fotó 1840-1989 című kötete, amelyet a Látóhatár Kiadó jelentetett meg.

2018-06-09

Fotótörténetünk százötven éve

A magyar fotó 1840–1989 című kötet a kezdetektől a rendszerváltozásig vezet végig a magyar fotográfusok életén és munkásságán, az itthon maradottakén és az emigránsokén egyaránt.

2018-01-27

Megjelent a Lechner összes

A Látóhatár Kiadó gondozásában megjelent Halász Csilla, Ludmann Mihály és Viczián Zsófia: Lechner összes című kötete.

2018-01-24

Épületes megoldások

Aligha túlzás állítani, hogy Lechner Ödön hasonló korszakos jelentőségű géniusza a tizenkilencedik század építészetének és kialakuló nemzeti muvészetének, mint amit Ady jelentett az irodalomban, a pályáján induló Bartók a zenében, vagy Munkácsy Mihály a festészetben.

2018-01-20

Lechner Ödön – az építész, aki örökre rajtahagyta a kézjegyét Budapesten

Lehetetlen úgy végigsétálni Budapesten, hogy ne botlanánk Lechner Ödön által tervezett épületekbe. Találkozhatunk velük a környezetében, az Andrássy sugárúton, az Üllői úton, Bartók Béla úton vagy éppen Kőbányán. Egy biztos: nélküle ma sokkal szegényebb lenne Budapest építészeti kultúrája.

2017-09-12

Ybl összes, 52 település - 113 épület könyvbemutató

2017-09-12

Bajtársak és ellenségek, romok és emlékművek

Ady Endre 1915. szeptember 15-én a Világ című lapban közölt egy cikket ezzel a címmel: Rippl-Rónai háborús kiállítása. Egy szó nem sok, annyit sem ír arról, hogy mit is lát(hat)ott ott a világháború második esztendejében. Amúgy adysan lezsenizi, Bródy Sándornál szebb férfiúnak nevezi tisztelt barátját, akivel ma együtt állnak bronzba öntve Kaposvár főterének a közelében, jó félórányi gyalogjárásra a festő Róma-hegyi egykori villájától és műtermétől. Hogy megfejthessük, mire is utal Ady („Hogy ilyen embert s éppen drága Franciaországunkban összeverdesett a háború? – sors.”) és hol és mit állított ki Rippl-Rónai, azt szerencsénkre megtudhatjuk Ludmann Mihály Művészek a háborúban 1914‒1918 című könyvéből.

2017-07-20

Lechner Ödön forradalma

A nemzeti építészet mesteréről Halász Csilla, Ludmann Mihály és Viczián Zsófia írt könyvet.

2017-07-19

Magyar Építőművészet: Lechner Összes

"Ez a kötet kiemelkedő teljesítmény, méltó a tárgyához, hiszen nemcsak tudományos és egyben ismeretterjesztő munka, de maga is könyv-műalkotás" - olvasható a Lechner összes című kötetünkről a Magyar Építőművészet legfrissebb számában.

2017-07-14

A Lechner-univerzum titkainak nyomában

Nagyméretű, képes tanulmánykötet a magyaros szecesszió stílusának megteremtőjéről – Fejezetek az életműből az ismert épületektől az új felfedezésekig.

2017-06-05

Lechnerrel Pozsonytól Zomborig

A nemrég megjelent Lechner-album azért izgalmas, mert új tudományos eredményeket is közöl, és több épületről kideríti, hogy tévesen tulajdonították Lechnernek. Ráadásul úgy veszi sorra a mester minden épületét, hogy a mai állapotukról is beszámol. A szerzők Pozsonytól Kolozsváron és Nagybecskereken át Zomborig követték az építesz útját.

2017-06-02

Lechner összes – nem csak építészeknek

„Izgalmas kihívás és lelkesítő cél útra kelni, hogy felfedezzük, mélyebben megismerjük a magyar építészet egyik legnagyobb hatású építészének, Lechner Ödönnek a műveit. (…) Elmondhatjuk, hogy megismételhetetlen élmény volt ez az utazás az ő világában.” – írja Halász Csilla, szerkesztő a Látóhatár Kiadónál nemrég megjelent szép kiállítású építészeti album bevezetőjében.

2017-05-29

Megjelent a Lechner összes

Lechner Ödön teljes életművét bemutató kötetet jelentetett meg a Látóhatár Kiadó. A 328 oldalas nagyméretű képes album a nemzeti stílus megteremtését célul kitűző építész olyan alkotásairól is közöl fotót és tervrajzot, amelyeket más könyvekből nem ismerhet meg az olvasó.

2017-05-26

Szép kritika a Heti Válaszban

A magyar építészettörténet legizgalmasabb alakjáról számos mű látott már napvilágot. A frissen megjelent Lechner összes című kötet szerzői nem érték be az összegzéssel: van épület, amelyet először ők azonosítottak.

2017-05-26

Szenzáció: eddig nem ismert Lechner-épületeket azonosítottak

A magyar építészettörténet legizgalmasabb alakjáról számos mű látott már napvilágot. A frissen megjelent Lechner összes című pompás kötet szerzői nem érték be a korábbi eredmények számbavételével, van olyan épület, amit először ők azonosítottak.

2015-12-05

A Magyar Idők című napilap 2015. december 5-i számában írt kötetünkről

Milyen volt művésznek lenni az első világháborúban, és mivel járt? Hatott-e a háború a festői világokra, vagy amint tudták, megpróbálták kizárni? Azok, akik lelkesen vonultak be a hadseregbe, a háború végén már komoran figyelték az eseményeket. Ezekre és hasonló kérdésekre kapunk választ, mert kiderült, hogy a múzsák mégsem hallgatnak a háborúban.

2015-12-05

Megszólalnak a múzsák

Milyen volt művésznek lenni az első világháborúban, és mivel járt? Hatott-e a háború a festői világokra, vagy amint tudták, megpróbálták kizárni? Azok, akik lelkesen vonultak be a hadseregbe, a háború végén már komoran figyelték az eseményeket. Ezekre és hasonló kérdésekre kapunk választ, mert kiderült, hogy a múzsák mégsem hallgatnak a háborúban.

2015-12-04

Ember, rozsdavörös tájban

Ez év novemberében jelent meg a Látóhatár Kiadó gondozásában Ludmann Mihály művészettörténész, festőművész kötete Művészek a háborúban 1914-1918 címmel. Az igényes kiállítású album az I. világháború jelentősebb magyar hadifestőit, valamint besorozottként alkotó művészeit mutatja be. A hiánypótló kötetről Viczián Zsófia írt recenziót.

2015-12-03

A Heti Válasz recenziója 2015. december 3-án jelent meg

Akárhogy csűrjük-csavarjuk, a második világháború szinte kitörölte a nagy háborúnak mondott első világégés emlékét, pedig ez utóbbi kitörésekor értek véget a boldog békeidők, s kezdődött el a rövid és „mocskos” huszadik század. A centenáriumi ünnepségek próbálták és próbálják visszahozni az 1914 és ’18 közötti időszak  hangulatát, a kezdeti reményeket és az egyre szörnyűbbé váló valóságot.

2015-11-25

Művészek a háborúban 1914-1918 – Ludmann Mihály műve első világháborút megjárt képzőművészekről

Az első világháborút haditudósítóként vagy katonaként megjárt képzőművészekről, festőkről, szobrászokról és építészekről szóló kötetet jelentetett meg a Látóhatár Kiadó, a kiadványt szerdán mutatták be Budapesten.

2015-06-02

Ybl Miklós: Budapest kissé elfelejtett atyja

Ybl Miklós. Egy név, akit azért elég sokan ismernek. Egy építész, akiről tudjuk, hogy azért alkotott egy pár fontos épületet. De ismerjük-e a valódi jelentőségét? Az Ybl összes című, pazar kiállítású kötetből megismerhetjük ennek a korszakos hatású 19. századi építésznek az életét és munkásságát.

2015-05-05

Extrém körülmények között készült a díjnyertes könyv

Elhagyatott tanyákon bolyongva, kerítésen átmászva és kutyák elől menekülve folyt az alapos kutatómunka, melynek során számos titokra fény derült. A nehézségekről és kalandokról a kötet ötletgazdáját és szerkesztőjét, Halász Csillát kérdeztük.

2014-12-27

Ybl nyomában

Léptékfüggetlen, határozott, makacs, játékos. Ilyen lehetett a 200 éve született Ybl Miklós. Munkássága meghatározza Budapest arculatát. Az egykori képviselőháznak (ami ma az Olasz Intézetnek ad otthon) a megtervezése hozta meg neki az áttörést. 1866-ban 90 nap alatt a nulláról sikerült neki az épületet készre átadni.

2014-11-25

Katolikus Rádió, Kulturális paletta című műsora

Ybl összes
Album Ybl Miklós épületeiről
Halász Csilla, Őrfi József, Viczián Zsófia, Timár Sára

2014-11-20

Ybl összes - könyvbemutató

Az Ybl összes 52 település 113 épület kötet bemutatására Ybl Miklós egyik legismertebb épületében,  a nemrég felújított Várkert bazár multifunkcionális termében került sor 2014. november 6-án.

2014-11-15

Kiskirályok döntenek Budapest arculatáról

Ráday Mihállyal az Ybl összes című album megjelenésének apropóján beszélgettünk a Várkertbazár felújítása körüli huzavonákról, a Lánchíd utca és a Duna közötti zöldövezet tervezett beépítéséről, a városvédő szerint elhibázott Liget Projektről és a közös gondolkodás hiányáról, aminek végül Budapest issza meg a levét.

2014-11-12

Hiánypótló album Ybl Miklós munkáiról

Az építész születésének bicentenáriuma alkalmából Halász Csilla, Őrfi József, Viczián Zsófia szerzőktől Tímár Sára fényképeivel illusztrált album jelent meg a mester építészeti örökségéről. A Várkert Bazárban tartott bemutatón a szerzők mellett az Ybl-épületeknek otthont adó települések egyes képviselői is jelen voltak, Józsefvárost Sántha Péterné alpolgármester képviselte.

2014-11-11

Ybl összes könyvbemutató

Stílusosan a felújított Várkert Bazárban tartották november 6-án az Ybl összes, 52 település – 113 épület című album bemutatóját, amely november elején jelent meg a Látóhatár Kiadó gondozásában.

Hiánypótló kötetet állított össze Halász Csilla, Őrfy József és Viczián Zsófia az Ybl bicentenáriumra. Felkeresték és dokumentáltak valamennyi Ybl Miklós által tervezett épületet. Halász Csilla, a Látóhatár Kiadó gondozásában napvilágot látott kötet szerkesztője felidézte, hogy kezdetben csak 80 épületet terveztek bemutatni a bicentenáriumi emlékkötetben, de ahogy elmélyedtek az életmű kutatásában, 113-ra duzzadt az építmények száma, 52 településről.

2014-11-07

Összefoglaló album Ybl Miklós munkásságáról

Az építész születésének bicentenáriuma alkalmából jelent meg az Ybl összes című kötet, amelyet a Várkert Bazárban mutattak be november 6-án a kiadvány szerzői.

2014-11-03

Ybl összes, 52 település - 113 épület

A Látóhatár Kiadó Ybl összes, 52 település - 113 épület címmel most megjelent kötetének bemutatóját 2014. november 6-án, 11 órakor tartják Budapesten, a Várkert bazárban (I. kerület, Ybl Miklós tér 6.). A rendezvényre minden érdeklődőt szeretettel várnak.

2014-10-30

Ybl összes művét bemutatja egy új kötet

A Látóhatár Kiadó Ybl összes, 52 település – 113 épület címmel most megjelent kötetének bemutatóját 2014. november 6-án, 11 órakor tartják Budapesten, a Várkert bazárban (I. kerület, Ybl Miklós tér 6.). A rendezvényre minden érdeklődőt szeretettel várnak.

2014-10-21

Ybl Miklós műveinek kőidomairól

Születésének bicentenáriumán számos esemény emlékezik a 19. század második felének egyik kiemelkedő építészére, Ybl Miklósra.

2014-10-15

Ybl Miklós nyomdokában – ötvenkét településen

Ötvenkét magyar település száztizenhárom épületén keresztül mutatja be a magyar építészet egyik legnagyobb alakjának, a kétszáz éve született Ybl Miklósnak az életművét az a kötet, amely Ybl összes címmel jelent meg a napokban, s amelyből világosan kiderül, hogy – bár legismertebb alkotásai Budapesten találhatók – Ybl Miklós nem csak a főváros építésze volt.

2014-09-27

Ybl-bicentenárium van

Ybl-bicentenárium van, azaz kétszáz éve született Ybl Miklós. Ez a hír rendes esetben nem sokaknál veri ki a biztosítékot – kit érdekel egy XIX. századi építész munkássága, mikor van ennél száz fontosabb aktuális dolog is hirtelen –, ahogy igazából engem sem érdekelt volna túlzottan, ha el nem kap az úthenger, ahogy mondani szokás.

2013-12-19

Mesébe bújtatott igaz történetek

A jó mesekönyv egyfajta irodalmi élmény nyújt a gyerekeknek, akik a történeteket „magukkal viszik”, elgondolkodnak, elmélkednek rajtuk, ezért nem csak a színes képek a fontosak, hanem a tartalom is – állítja Halász Csilla, a Látóhatár Kiadó által karácsonyra megjelentetett A titokzatos csizmaevő szörny című mesekötet szerkesztője.