FŐOLDAL | HÍREK, ESEMÉNYEK | RÓLUNK ÍRTÁK | KÖNYVEK | A KIADÓRÓL | SZERZŐINK | KAPCSOLAT
2020. augusztus 4., kedd

Szerzőink

Halász Csilla

 

 

 

 

 

 


Viczián Zsófia

Budapesten született 1978-ban. Egyetemi diplomát Pécsett szerzett magyar és néprajz szakon. Utóbbi keretében elvégzett egy kulturális antropológia szakirányú specializációt is. A kivételesen magas színvonalú képzést adó néprajz tanszéken megtanulta, hogy a társadalom jelenségei csak a maguk komplexitásukban vizsgálhatóak és ez a bonyolult összefüggésrendszer rajzolja ki az emberi kultúrák sajátos arculatát. Budapesten járt az ELTE keretében működő Atelier Társadalomtörténeti doktori iskolába. Itt a francia társadalomtörténet-írás elméleti alapvetéseit, problémaérzékeny, módszertanilag is önreflektív megközelítésmódját sajátíthatta el. Több tanulmánya jelent meg folyóiratokban és tanulmánykötetekben, elsősorban a családi emlékezet, emlékiratok, illetve a középosztály XX. századi társadalomtörténetével összefüggésben. 2004 óta tanít egy protestáns (református) gimnáziumban magyar nyelv és irodalom mellett társadalomismeretet is, melyből rendszeresen készít fel érettségire is diákokat. Egyetemi évei óta foglalkozik újságírással, jelentek meg cikkei rendszeresen az Éva Magazinban, az Origón és 2010 óta állandó munkatársa a Heti Válasz Pest-budai Látkép mellékletének.

Ybl személyén keresztül is egy korszak társadalmi összefüggésrendszere érdekelte, különösen egy olyan korban, amely számos fontos mentalitásbeli változást hozott. Kihívásnak tartotta, hogy egy életművön keresztül miképpen mutatható meg egy korszak, és hogy az építészet miként őrzi azt lenyomatként napjainkig is.

Négy gyermeke van, a legkisebbel éppen az Ybl könyv írása közben volt várandós.


Timár Sára

Budapesten született 1987-ben, történelem szakot végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán. Utolsó egyetemi évét Párizsban töltötte, ott diplomázott. Középiskolás kora óta foglalkozik fényképezéssel, fotós tanulmányait a Szellemkép Szabadiskolában végezte, és jelenleg ezen a területen dolgozik.

 

 

 

 

 

 

 


Őrfi József

Őrfi József 1978-ban született Budapesten. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának hittanár szakán végzett 2001-ben. Az egyetemi évek alatt érdeklődése a gyakorlati képzés felé fordult. Előbb fapadlózó szakképesítést szerzett, majd 2001 őszétől kezdett építészetet tanulni. A Szent István Egyetem Ybl Miklós Műszaki Főiskolai Karán 2004-ben végzett építészmérnökként, ezt követően jelentkezett a Kós Károly Egyesülés Vándoriskolájába. A régi céhes képzésre emlékeztető oktatási rendszerben 2004 és 2008 között mestere volt Kravár Ágnes, Kőszeghy Attila, Sáros László, Makovecz Imre és Krizsán András. A fiatal építész pályáját a kezdetektől kíséri a kétkezi munka iránti vonzódása. A Vándoriskolában Makovecz Imre tanítványaként részt vett a pilisszántói Boldogasszony kápolna tervezésében, ami 2006-ban irányítása alatt épült fel. Ezt egy évvel később követte első önálló kápolna terve, amellyel első helyezést ért el a Vándoriskola pályázatán. A ravatalozó-kápolnát Kállósemjén-Újfaluréten, közösségi összefogással, szintén kétkezi munkával építette fel. 2009 és 2011 között elvégezte a bécsi Technische Universität építész masterképzését. Elméleti és gyakorlati munkásságának fontosabb további állomásai: 2009-ben Szelestén tervezett és épített kápolnát, 2010-ben Gyimesfelsőlok-Görbepatakán. 2007-től lett a Heti Válasz külsős munkatársa, a Pest-budai Látkép melléklet Architéka rovatának állandó szerzőjeként.   2011-től a Magyar Nemzet Online felkérésére építészeti blogot indított Égigérő néven. Ugyanettől az évtől a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban dolgozik szerkesztő-újságíróként, a Közszolgálat magazinnál. Építészeti szakújságíróként publikált a Magyar Nemzetben, a Múzeum Café-ban, a Mérnök Újságban. Második éve tagja a Média Építészeti Díja zsűrijének, három éve laudál az Év Tájépítésze gálán. Nős, egy kisfiú édesapja, feleségével második gyermeküket várják.

 


Albert Enikő

Albert Enikő 1977-ben született Gyöngyösön. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Karán 2000-ben szerzett jogi diplomát, majd a klasszikus ügyvédi pályát megszakítva 2004-ben Brüsszelbe költözött. Az európai intézményekben töltött gyakornoki időt követően az Európai Parlamentben kezdett dolgozni. 2009-ben szerezte második diplomáját a Brüsszeli Szabadegyetem Európai Intézetében, nemzetközi és európai jogász szakon. A magyar EU-elnökség idején családjával hazaköltözött, a Heti Válasz újságíróműhelyéhez csatlakozva jött rá, az írás az, amivel igazán szeretne foglalkozni. 2012 óta állandó munkatársa a Heti Válasz Pest-budai Látkép című mellékletének. Visszatérve Brüsszelbe külpolitikai újságíróként dolgozott, emellett számos interjúkötet készítésében vett részt. A Belgiumban töltött évek alatt oszlopos tagja lett a helyi magyar közösségnek, innen ered érdeklődése az egykori ’56-osok sorsa iránt. Interjúkötetében tizenöt egykori menekülttel beszélget, akik a forradalom leverése után Belgiumban találtak új otthonra.
Férjével és három gyermekükkel 2017 júliusától Indonéziában élnek.

 

 


Ludmann Mihály

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Péntek Orsolya

Festőművészként indultam, 1993–1995 között több csoportos kiállításon vettem részt. Végül történelem szakon diplomáztam 1999-ben.
2002-ben megjelent a verseskötetem Az őszön egy rőtbarna komondor borongol keresztül címmel a Fekete Zongora kiadónál, egy évvel később tárcanovella-sorozatot kért a Magyar Nemzet hétvégi Magazinja, a sorozat egy mai napig futó többéves prózakísérlet része,legtöbb darabja 2003 és 2006 között jelent meg.
2014 decemberben a Kalligram kiadónál jelent meg Az Andalúz lányai című regényem, egy trilógia első kötete.
2014-től tíz év kihagyás után újra festek, önálló kiállításaim 2017-től vannak: ebben az évben három tárlatom is nyílt Budapesten. A többi között 2017 februárjában a Nyitott Műhelyben, 2017 decemberében az RS9 Színház kiállítótermében volt tárlatom, 2018 júliusában pedig a Velence sorozatom látható a Magyar Építész Szövetség kiállítótermében.
2017 őszén jelent meg Dorka könyve című második regényem a Kalligramnál.
Fotográfiatörténettel a kétezres évek eleje óta foglalkozom, szakcikkeim a többi között napilapokban (Magyar Nemzet, Magyar Hírlap), folyóiratokban (Múlt és Jövő) jelentek meg, illetve a 2016-os Robert Capa-kiállításban a Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház kiállításán és honlapján is közreműködtem.
A magyar fotográfia története című kötetemet a Látóhatár Kiadó adta ki 2018 júniusában.