FŐOLDAL | HÍREK, ESEMÉNYEK | RÓLUNK ÍRTÁK | KÖNYVEK | A KIADÓRÓL | SZERZŐINK | KAPCSOLAT
2018. október 21., vasárnap

Könyvek


Budavári séták - Házak, terek egykor és most

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 






Albert Enikő: Kettős kötésben
 

A Látóhatár Kiadó gondozásában megjelent Albert Enikő interjúkötete, amelyben Belgiumba menekült '56-os magyarokkal beszélget.

 

 

 

 

 

 






Halász Csilla - Ludmann Mihály - Viczián Zsófia: Lechner összes

Kapható a Libri, a Líra, az Anima boltjaiban, 6900 Ft-ért.

Amikor útra keltünk, hogy felkeressük Lechner Ödön épületeit határon innen és túl, tudtuk, hogy az egyik legnagyobb magyar építőművész nyomába szegődtünk. Nélküle nincs magyar építészet, személye, művészete és hatása megkerülhetetlen a századforduló világában, nemzetközi mércével mérve is ragos életműve ma is igazodási pont. A magyar formanyelvet, a nemzeti stílust szerette volna megteremteni formai újításaival, népművészeti motívumok alkalmazásával és a Zsolnay-kerámiák használatával, létrehozva a szecesszió magyaros, népies irányzatát.
Megfordultunk mindazokon a tájakon, ahol ő maga is, megnéztük és bejártuk egyedülálló alkotásait, amelyek mindenkit rabul ejtenek. Pozsonytól Kolozsváron és Nagybecskereken át Zomborig követtük az útját, hogy megörökítsük képben és szövegben ma meglévő összes épületének állapotát, felkutattuk lebontott és megsemmisült műveit, összegeztünk meg nem valósult terveit. Különleges barangolás volt ez a múltban, a kiegyezés korától az első világháborúig tartó építészeti aranykorban, amelyet szintén bemutatunk a könyvben.
Nem volt soha egyetlen építőművésze sem Magyarországnak, akinek ilyen felmérhetetlen hatása lett volna kortársaira és az utókorra is, és nem volt még magyar építész, akinek öt művét felterjesztették a világörökségi várományosi listára. Kötetünkből az is kiderül, mit vettek át követői, tanítványai az általa teremtett új stílusból és művészi formanyelvből. Lechner Ödön a nemzeti építészet apostola volt, aki alkotásaival ma is hat. Aki kinyitja ezt a szép albumot, megtapasztalja művészi erejét.

(Látóhatár Kiadó)






Ludmann Mihály: Művészek a háborúban

Különleges, hiánypótló kötetet tart kezében az olvasó: utoljára száz évvel ezelőtt, a hadikiállításokon láthatta a nagyközönség együtt azokat az alkotásokat, amelyeket magyar művészek az első világháborúban készítettek. Évtizedeken át megtagadott, raktárakban porosodó művekről van szó, amelyek a harctéren, harci élmények hatására készültek. A festőművészek, szobrászok, építészek többsége nem önként ment a frontra: behívták őket a sajtóhadiszállásra, feladatul kapva, hogy örökítsék meg a háború eseményeit. Akadtak, akik nem haditudósítóként, hanem a harcokban részt vevő besorozott katonaként vészelték át az 1914-1918 közötti éveket, s voltak, akik nem élték túl az ütközeteket, elestek a csatatéren. Mennyiségében is tekintélyes képzőművészeti anyag gyűlt össze ezekben az években. A Művészek a háborúban című kötet olyan teljességét öleli fel a magyar kultúrtörténet e nagy fejezetének, amilyennel még nem találkozhatott az olvasó. Különleges nézőpontból, a művész érzékenységével dolgozták fel a témát a kötetben szereplő alkotók, köztük Mednyánszky László, Rippl-Rónai József, Vaszary János, Aba-Novák Vilmos, Kisfaludi Strobl Zsigmond, Medgyessy Ferenc, Stróbl Alajos, de méltatlanul elfeledett művészek harctéren készült munkáit is láthatjuk, és megismerhetünk olyan alkotásokat, amelyekhez eddig nem lehetett hozzáférni. Ez a könyv méltó emléket állít hősöknek, áldozatoknak és az őket ábrázoló művészeknek az első világháború 100. évfordulóján.

(Látóhatár Kiadó)






A titokzatos csizmaevő szörny

Igaz történetek a valódi gyerekekről

A Látóhatár Kiadó által megjelentetett nagyon szép és tartalmas, tanulságos meséket tartalmazó, magyar szerzők által írt karácsonyi mesekönyve. A kötetet írók, újságírók írták, akik ezáltal a népszerűsítésben is tudnak segíteni. Erdély egyik legjobb grafikusa illusztrálta.

A szerzők saját gyermekükkel kapcsolatos tanulságos eseményeket "mesésítettek". A legnevesebb szerző a kötetben Tóth Krisztina költő, Arany Zsuzsanna irodalomtörtész (több Kosztolányi-kötete jelent már meg), Élő Anita, a Heti Válasz neves újságírója, Hegyeli Attila, a moldvai csángó szövetség volt vezetője.

Az illusztráció zseniális: a legnevesebb erdélyi grafikus, Csillag István munkája.


Ajánló

Különleges mesekönyv, igaz történetekkel, valódi gyerekekről, újságíróktól, íróktól, édesanyáktól. Tanulságot is tartalmazó embermesék, amelyekből nem csak a gyerekek, de a szüleik is okulhatnak. A kötetből kiderül, hogy a leggondosabb figyelem és törődés mellett is bajba keveredhetnek a kislányok és a kisfiúk, hogy a gyerekek hihetetlenül magányosnak érzik magukat az anyukájuk nélkül, és hogy a valóságban is létezik a csizmaevő szörny, a sárkány vagy a varázsceruza. Tizenhárom mese, tizenhárom egyedi történet, tizenhárom gyerekről, tizenhárom tanulsággal.

 






Ybl összes

52 település - 113 épület

Ybl Miklósról már életében is azt mondták kortársai: mind az épületek számát, mind azok művészi megvalósítását tekintve nincs magyar építész, aki képes lenne őt valaha is túlszárnyalni. Mert a közhiedelemmel ellentétben Ybl nem fővárosi építész; megalkotta ugyan az Operaházat, a Vámházat, a Várkert bazárt, sok pompás fővárosi palotát, középületet, bérházat és az ő tervei szerint valósult meg (már halála után) a királyi palota bővítése is, de szerte az országban hatalmas életművet hagyott hátra: kastélyokat, templomokat, mauzóleumokat tervezett. A szerzők a főváros kilenc kerületében és az ország 51 másik településén felkeresték a XIX. századi ünnepelt sztárépítész alkotásait. Kalandos útjukon, melyről a kötetben élményszerűen számolnak be, 113 épületet és 11 egyéb építményt fényképeztek le, hogy beszámolhassanak arról, milyen állapotban vannak az építészzseni ma is álló alkotásai. Sokszor úttalan utakon jártak, bokáig gázoltak sárban és agyagban, hogy Ybl minden munkájához eljussanak, s előfordult, hogy kalandos módon jutottak be egy-egy helyszínre, hogy minden épületet lefotózzanak.

Az 59 éven át alkotó kivételes tehetségű művész jelentős szerepet játszott a XIX. századi Budapest ma is felfoghatatlanul szédületes ütemű építkezéseiben, az egész korabeli Magyarország ízlésének formálásában. Erről és a korszak hihetetlenül pezsgő kulturális életéről is élményszerűen, olvasmányos formában számolnak be az építész, történész, sajtótörténész szerzők, valamint a fotográfus, akinek több mint 300 színes felvétele látható Ybl épületeiről. A kötet segítségével nem csak egy kivételes életművel ismerkedhetnek meg az olvasók, hanem a korral, amelyben a művészként számon tartott Ybl alkotott, és az emberrel, aki lakta az épületeit.

 

Aki meg akarja ismerni Magyarországot, vegye a kezébe ezt az útikönyvként is használható, térképekkel felszerelt színes, képes albumot, kerekedjen fel, és járja be a Felvidéktől Arad megyéig, Szatmártól Drávafokig azokat a településeket, amelyeken az egyik legnagyobb magyar építész, Ybl Mikós munkái ma is állnak.

A kötet az idei év egyik legszebb karácsonyi ajándéka.

 

 

 

 

 

 

 

 


Idézet

"És Sári elindul a kerítés mellett, követem az eső áztatta barna agyagon, remélve, hogy talán nem esek bele a munkagépek széles kerekei által vájt hatalmas, vízzel teli mélyedésekbe – ez itt a világ vége, érthetetlen, hogy Ybl ilyen helyre házat tervezett. Bittó István főrendiházi tag és elegáns ruhába öltözött szép felesége vajon hogyan közelítette meg a saját vadászkastélyát? Miközben a rozsdás kerítés mellett oldalazok, s belülről a kutyák követnek, egyszer csak hallom Sári hangját: Gyertek! Ez kívül van!"

Anima Könyvesbolt

Libri Könyvesbolt