Robert Capa, André Kertész, Brassaï, Munkácsi Márton: megannyi fotós világsztár, akik Magyarországon születtek. Capának hatalmas kultusza van szerte a nagyvilágban, Brassainak és Kertésznek a francia fővárosról készített fotói az egész világ Párizs-emlékezetét meghatározzák, Hervé nevét mindenütt a legnagyobb épületfotósok között ismerik, Moholy-Nagy László és Kepes György nélkül nem lenne Bauhaus.

Robert Capa, André Kertész, Brassaï, Munkácsi Márton: megannyi fotós világsztár, akik Magyarországon születtek. Capának hatalmas kultusza van szerte a nagyvilágban, Brassainak és Kertésznek a francia fővárosról készített fotói az egész világ Párizs-emlékezetét meghatározzák, Hervé nevét mindenütt a legnagyobbépületfotósok között ismerik, Moholy-Nagy László és Kepes György nélkül nem lenne Bauhaus.

Ám azok öröksége is felbecsülhetetlen értékeket képvisel, akik itthon maradtak, mint Pécsi József vagy Angelo. Székely Aladár vagy Máté Olga képeiből pedig egy teljes kultúrtörténeti korszak lenyomatát rajzolják ki.

A magyar fotó című kötet a kezdetektől, az első dagerrotípia elkészültétől a neoavantgárd korszakon át egészen 1989-ig mutatja be a magyar fotográfia történetének legfontosabb életműveit. Azokét is, akik bámulatos tehetségükkel és lenyűgöző teljesítményükkel itthon szereztek maguknak hírnevet, és azokét is, akik a nagyvilág más tájain – az Egyesült Államokban, Franciaországban, Németországban vagy máshol – lettek méltán sikeresek. Valamennyien kitörölhetetlen részeivé váltak a magyar kultúrának.