Rendkívüli siker a Brüsszeli könyvbemutatón

Interjú Albert Enikővel, a Kettős kötésben című kötet szerzőjével

Brüsszelben Magyarország belgiumi nagykövete és Villegas-Vitézy Zsófia, a Balassi Intézet brüsszeli irodájának a vezetője nyitotta meg a könyvbemutatónkat június 13-án, a Balassi Intézet székházában. Mint Albert Enikő elmondta: sokan szerették volna megvenni a könyvet, de nem jutott mindenkinek.

Hogyan tudta meggyőzni a belgiumi magyar nagykövetet, hogy mondjon köszöntőt a brüsszeli könyvbemutatón?

­– Nem kellett őt nagyon győzködnöm, Nagy Zoltán nagykövet úr is fontosnak tartotta, hogy a még fellelhető belgiumi ’56-os magyarok történeteit megörökítsük, kordokumentumként rögzítsük. A tavaly nyugdíjba vonult brüsszeli magyar konzultól, dr. Balogh Andrástól pedig jelentős segítséget kaptam a munkámhoz, számos egykori menekült elérhetőségét ő írta össze nekem.

Hónapokkal ezelőtt körbeutazta Belgiumot, hogy felkeresse az 56-os magyar menekülteket. A kötet szereplői vagy a hozzátartozók közül hányan tudtak elmenni a brüsszeli könyvbemutatóra?

– Az interjúalanyok több mint fele családtagjaikkal együtt megjelent a brüsszeli Balassi Intézetben a bemutatón, ami komoly eredmény, tekintve, hogy voltak, akik a fővárostól távol élnek. Megható pillanatok is akadtak: két egykori menekült, Ambrus János és Keszei Imre a könyvbemutató estéjén találkozott ismét egymással több, mint 60 év elteltével. Annak – idején együtt utaztak Jugoszláviából a Belgiumba tartó menekültvonattal, ám megérkezésük után elsodorta őket egymástól az élet.

Az egykori menekülteken kívül ki az, akit a brüsszeli könyvbemutatón érdekelt az ’56-os magyar sorsok Belgiumban kötet?

– Az európai intézményeknél dolgozó fiatalok közül is többen eljöttek, illetve olyanok, akik hallottak már arról, hogy Belgiumban ’56-os magyarok is élnek, esetleg ismernek ilyen embereket.

Mi keltette fel leginkább a közönség érdeklődését?

A személyes élettörténetek, egyéni tragédiák, küzdelmek mindenkit megérintenek.

A könyvbemutatón nem minden érdeklődő tudta megvenni a könyvet, a Brüsszelbe szállított mennyiség kevésnek bizonyult. Nem számítottak ilyen érdeklődésre?

– A tiszteletpéldányokon kívül még egy kartondoboz könyvet hoztunk ki Brüsszelbe, amely az utolsó darabig elfogyott, sőt többen hiába álltak sorba érte. Nem gondoltam, hogy ekkora lesz az érdeklődés, de úgy tűnik, ezek a szívhez szóló történetek ma is aktuálisak.

A helyszínt a Balassi Intézet biztosította brüsszeli székhelyén. Az intézet könyvtára is kapott a kötetből? Az érdeklődők ott megtalálják?

– Külön köszönet illeti Villegas-Vitézy Zsófiát, aki a helyszín biztosításán túl a rendezvény megszervezésében, lebonyolításában is hatékony segítséget nyújtott. Mivel a Brüsszelbe szállított példányok mind egy szálig elfogytak, sajnos az intézet könyvtárának sem jutott, de ezt hamarosan pótoljuk. Terveink szerint a jövőben a brüsszeli Magyar Házban lehet majd kapni az interjúkötetet.