Könyveinkről írták

Melyik Budapest legöregebb fája?

Budapest legöregebb fájáról beszélni furcsa dolog, hiszen mikor a szóban forgó hárs cseperedni kezdett, nem is létezett ez a város.

A fák szerelmese

Láthatóan kivirágzott Viczián Zsófia, amikor a Budapesti fák címmel, Kéregbe zárt történelem alcímmel megjelent könyvének bemutatóján fákról beszélt.

Jézus keresztfájától Sztehlo Gábor mamutfenyőjéig

Isten teremtett világának ajándékai a fák. Az élet körforgásáról mesélnek a tavaszi friss hajtások és az őszi hulló levelek. Már a Biblia első lapjain megjelennek a fák az édenkertben, és a Golgotán is ott van egy: Krisztus keresztfája. Nem lehet róluk úgy beszélni, hogy ne beszéljünk egyszersmind a Teremtőről és önmagunkról is.

“Budapesten fának lenni ma elég nagy szívás!”

Talán hihetünk benne, hogy a fa-ültetés és az öreg fák megbecsülése igazán favorit téma, sőt elvárás lesz a jövőben, most számos kezdeményezést és döntéshozói ígéretet látunk, hallunk magunk körül.

Az ég felé

Viczián Zsófia: Budapesti fák – Kéregbe zárt történelem

Budapesti fák – Kéregbe zárt történelem

A téli könyvvásár – szerintem – legszebb kötete, a Budapesti fák című Látóhatár kiadvány tavaszváró álmodozásainkat is röpteti; alcímének metaforája szerint a főváros „kéregbe zárt történelmének” a megismerésében is segédkezik.

Felakasztották az eperfára, de túlélte – Történelmi törzsek és lombok Budapesten

Áll egy hatalmas platánfa a Kodály köröndön. Nagyjából 150 éves, egyedüli hírmondóként maradt meg az Andrássy úti fasortelepítés első üteméből, még az 1870-es évekből. Mivel központi helyen található, rengeteg történeti fotón szerepel – háttéralakként. Nagy idők (lomb)koronatanúja.