Hírek

A hazától az otthonig

Megindító vallomásokat tart kezében az olvasó. A megszólalók valamennyien az 1956-os forradalom után menekültek el Magyarországról, és Belgiumban telepedtek le. A címben szereplő ’kettős kötés’ kitűnően kifejezi azt, hogy érzéseik ma is többirányúak: kötődnek hazájukhoz, nemzetükhöz, melyet egy bizonyos élethelyzetben és a forradalom utáni idők fenyegetettségében el kellett hagyniuk, de kötődnek ahhoz az országhoz is, melyben végül otthonra leltek.

Csodás és valódi mesék

Olyan mesekönyvet tart most kezében az olvasó, melynek nemcsak történetei, de hősei is valósak. Julcsi, Marcsi, Bence, Zsófi, Norbi vagy Viola itt él közöttünk, kalandjaikat újságíró és író szüleik jegyezték le, és ültették át a mese világába.

Szerelmes költőink

Izzó, gyötrő, kétségekkel teli, mámoros vagy rajongó. A szerelemnek számtalan arca van. Próbálták már filozófusok, természettudósok, pszichológusok is megfejteni mibenlétét, de máig nem jutottak egységes álláspontra. Egyedül költőink azok, akik közelebb visznek bennünket a titokhoz, miközben a magyar nyelv gazdag eszközeivel a lehető legtisztábban szólnak a szerelemről.

Egy grandiózus életmű

Naponta elmegyünk olyan lakó- vagy középületek mellett, melyeket Ybl Miklós tervezett.

Várja az olvasókat a Pestbuda kiadója is az Ünnepi Könyvhéten!

A Pestbuda várostörténeti magazin kiadója, a Látóhatár Kiadó is részt vesz az idei Ünnepi Könyvhéten. Kiadónk nevéhez olyan rangos könyvek megjelentetése fűződik, mint az Ybl Miklós minden, ma is álló épületét fotókon is bemutató Ybl összes vagy a Lechner Ödön teljes életművét bemutató Lechner összes című kötetek. E két neves építész budapesti alkotásait az ország legjelentősebb épületei között tartjuk számon.

Rögzített pillanat

Rendkívül szép és igényes felvételek alkotják ennek a hiánypótló albumnak az anyagát, mely a magyar fotó 150 esztendejét fogja át.

Emlékek a frontról

Egy kötetnyi háborús emléket tart kezében az olvasó. Drámai erejű műalkotásokat azokból az időkből, amikor dúlt az I. világháború, és a magyar festők, grafikusok, szobrászok és építészek a harctereken teljesítettek szolgálatot.

Lechner, a teljesség igényével

Lechner Ödönt, a magyar építészet egyik legnagyobb és legeredetibb alkotóját kísérheti el ezen a különleges utazáson az olvasó.

Amiről a fák beszélnek

A hiánypótló kötet város- és kultúrtörténeti körút, kalandos nyomozás egyszerre. A szerző kerületről kerületre járt, nagy gondossággal felkutatta az öreg fákat, fasorsokat, ligeteket, és a fellelhető dokumentumokon keresztül ismerteti múltjukat. A leírások az ember és a növények közös történetét tárják fel. A fa ugyanis sosincs egyedül.

Patinás épületek, legendás alakok

Kétség nem férhet hozzá, hogy a Budai Várnegyed múltja regényes. Hiszen a IV. Béla által felépített várban 800 éve zajlik a történelem. Amire most invitáljuk az olvasót, az egy tartalmas és rendhagyó séta.