Láthatóan kivirágzott Viczián Zsófia, amikor a Budapesti fák címmel, Kéregbe zárt történelem alcímmel megjelent könyvének bemutatóján fákról beszélt.

Ha fa lenne, három évgyűrűvel gyarapodott volna a művelődéstörténész-újságíró-pedagógus szerző, ugyanis ennyi ideig tartott, míg megszületett a képekkel gazdagon illusztrált kiadvány, amelyből kerületünk sem maradt ki. Nem csoda, hiszen itt is számos gyönyörű és patinás fa található… Viczián Zsófia a Zöld gyűrű: a pesti lápok titkos világa című fejezetben, az Egy kis erdő: királyi találkozóhely alcím alatt foglalkozik a városrésszel.

Ebből idézzük az alábbiakat: „És feltűnik a láthatáron a Péterhalmi-erdő is, Pestszentlőrinc (és bizonyos fokig egész Pest) tüdeje. Nahát, ez meg hogyan maradt meg itt? Igazság szerint nem megmaradt, hanem tervszerűen lett telepítve az 1930-as években, és nem is kicsi: közel 250 hektáros egybefüggő erdő! 1814-ben itt találkoztak a Szent Szövetség uralkodói. Napóleon legyőzését ünnepelték Bécsben, onnan ruccantak ki egy pesti látogatásra. A nagy alkalom tiszteletére katonai parádét is tartottak a

Pest melletti Szent Lőrinc-pusztán október 27-én. (…) Az egykori puszta helyén ma többnyire házak sorakoznak. Pedig milyen jó vidék volt ez a madaraknak! Az erdőben most főleg akácfák nőnek, meg feketefenyő, de van itt kőris és sokféle bokor is.” Viczián Zsófia lapunknak bevallotta, hogy a könyvben szereplő összes fát személyesen felkereste, volt, amelyet többször is, persze különböző évszakokban, amikor más-más arcukat mutatják. – Régóta csodálom a budapesti fákat, amelyeken keresztül egyfajta sajátos perspektívájú várostörténet bontakozik ki – mondta. – Mi volt a nehezebb, a fától meglátni az erdőt vagy az erdőtől a fát? – Az erdőkben főleg egyes fákra összpontosítottam… Büszkék lehetünk arra, hogy a kerületünket is átszelő Üllői út éppen a fái révén került be az irodalomba, elsősorban Kosztolányi Dezső híres Üllői úti fák című versének köszönhetően. Védjük, ápoljuk „őket”, hogy még sok szép költemény születhessen róluk.

Forrás: Városkép, 2020. január 21.