Lechner Ödönt, a magyar építészet egyik legnagyobb és legeredetibb alkotóját kísérheti el ezen a különleges utazáson az olvasó.

A nemzeti stílus megteremtőjét, a szecesszió mesterét, a modern építészet vezéralakját a teljes életművén keresztül ismerhetik most meg, először az elmúlt évszázad Lechner-köteteinek sorában. Könyvünk készítői több ezer kilométernyi utat jártak be, Kecskeméttől Pozsonyon Nagybecskeren át Zomborig, hogy minden információt begyűjtsenek, ellenőrizzenek és összevessenek, ami az építész munkáiról valaha is született. 
S hogy miért fontos a teljes, hiánytalan életmű? Mert Lechner nélkül nincs XX. századi magyar építészet, kvalitása sarokkövet jelentett és irányt szabott kortársainak és az utókornak. Ezt a fokozatosan kibomló és mindig megújuló életművet, mely a Zsolnay kerámiák, a népi motívumok, az orientalizmus, az új anyagok és technikák alkalmazásának segítségével formálódott egységes nyelvvé, Budapest 6 kerületén és 12 településen át, a ma is meglévő 36 művén, valamint a lebontott munkáin keresztül mutatja be a könyv.
Az albumban gyönyörű fotók kísértében egyebek mellett olyan emblematikus épületek jelennek meg, mint az Iparművészeti Múzeum, a Postatakarékpénztár, a Földtani Intézet, de a kecskeméti városházát és Lechner kisebb munkáit is megidézzük. Először tekinthet meg a közönség a Szabadkán épített, majd a XX. század közepén lebontott Leovics-mauzóleumról egy régi felvételt, de egyéb ismeretlen dokumentum, egyben építészeti kuriózum is megjelenik. 
A könyv a konkrét munkák mellett az építész magánéletébe is bepillantást ad, és művésszé formálódásának útját is feleleveníti. Miből merítkezett, mely tapasztalatok gyakoroltak közvetlen hatást rá, amelyek eredményeképpen ilyen egységes és új formanyelvet tudott létrehozni? Arra is kíváncsiak voltunk, hogy követői, tanítványai mit vettek át tőle, s összességében: hogyan hatott Lechner Ödön a magyar építészetre. 
Az album kiváló ajándék azoknak, akik már ismerték Lechner pályáját és műveit, hiszen ilyen egységes, hiánytalan anyagot még nem tarthattak a kezükben. De ajánljuk azon érdeklődőknek is, akik még csak most ismerkednek alkotásaival. A nagyszabású album képei egy géniusz világát tárják fel az olvasó előtt, amely világ a fotográfiákon keresztül is átütő erejű.