A Pestbuda várostörténeti magazin kiadója, a Látóhatár Kiadó is részt vesz az idei Ünnepi Könyvhéten. Kiadónk nevéhez olyan rangos könyvek megjelentetése fűződik, mint az Ybl Miklós minden, ma is álló épületét fotókon is bemutató Ybl összes vagy a Lechner Ödön teljes életművét bemutató Lechner összes című kötetek. E két neves építész budapesti alkotásait az ország legjelentősebb épületei között tartjuk számon.

A Pestbuda várostörténeti magazin legfontosabb célja, hogy bemutassa az olvasóknak azt a hatalmas kulturális örökséget, amely a magyar történelemhez, építészethez, művészetekhez, irodalomhoz, tudományhoz, művészi iparhoz kapcsolódik. Budapest, a magyar nemzet fővárosa sok évszázada őrzi a magyar múlt emlékeit, hiszen a IV. Béla alapította Budán ma is megtaláljuk az 1240-es években felépített város építészeti részleteit.

A magyar örökség bemutatásának szándéka hívta életre tíz évvel ezelőtt kiadónkat, a Látóhatár Kiadót, amely először könyvekben juttatta el az ismereteket az olvasókhoz a múlt értékeiről, majd 2016-ban létrehozta a Pestbuda várostörténeti magazint, ugyanezzel a céllal: a város történetein keresztül Magyarország múltjáról, az örökségről, az értékekről mesélni.

A Látóhatár Kiadó kötetei

A magyar főváros már évszázadokkal ezelőtt híres volt, a középkorból maradt fenn az az állítás, hogy Európának három város a gyöngye, Velence a vizeken, Buda a hegyen, a síkon Firenze. Akárhányszor rombolták is le, mindig a legfontosabb település volt az ország életében és a nemzet hagyományaiban, ide költöztek híres emberei, itt alkotott a legtöbb zseni, itt tudták kibontakoztatni tehetségüket írók, költők, festőművészek, szobrászok, tudósok.

Budapest tehát mindannyiunk öröksége, éljünk bárhol a nagyvilágban. A Pestbuda olvasói is tudják ezt: csak az Egyesült Államokban 25 786 egyedi látogatója (egyedi olvasója) volt lapunknak 2022-ben a Google Analytics adatai szerint.

A Budavári séták című kötetünk dedikálása 2017-ben (Fotó: Komporday Tamás)

A Látóhatár Kiadó legfontosabb kiadványai az Ybl összes – 52 település, 113 épület és a Lechner összes – 12 település, 36 épület című kötetek, ezekből megismerhetjük a két építészzseni ma is álló összes épületét, tartalmas, átfogó, albumszerűen látványos kiadásban. A könyv készítésekor minden épületet személyesen is „felkerestünk”, az összes határon túli alkotást is, hogy az akkor frissen készült fotókon megmutathassuk, hogyan becsüli meg az utókor e két építészóriás munkáit, valamennyiünk örökségét.

A Látóhatár Kiadó Ybl Miklós születésének 200. évfordulójára, 2014-ben készítette el az Ybl összes című kötetet

Az 1814-ben született és 1891-ben elhunyt Ybl Miklósnak a mai Budapesten 49 alkotását találjuk meg, beleértve a kisebb munkáit, így a díszkutakat, szobortalapzatokat is. Hatalmas életművet hagyott hátra, amely építészgenerációk sorának szolgált mintaként, művei ma is meghatározzák a városképet, gondoljunk csak az Operaházra, a Szent István-bazilikára, a Királyi Palota krisztinavárosi szárnyára, a Fővámházra, a Várkert Bazárra, a Margitszigeti Nagyszállóra vagy a Lánchíd-palotára. Fotókon mutatja be a kötetünk Ybl Miklós minden művét, és térképen ábrázoljuk pontos címmel, hol kereshetők fel, hogy segítsük az olvasókat a tájékozódásban.

Ez a könyvünk sajnos jelenleg nem kapható, de a Vigadó téri pavilonnál bele lehet lapozni, ha valaki antikvár példány keres.

A Látóhatár Kiadó Lechner Ödönről készült kötete 2017-ben jelent meg 

Lechner Ödön 1845-ben született és 1914-ben hunyt el, Budapesten 19 alkotását kereshetjük fel, ha szeretnénk megismerkedni az életművével. Hatalmas utat járt be, míg eljutott egyedi hangvételű művei megtervezéséhez, amelyek Budapest leghíresebb épületei közé tartoznak, köztük a Magyar Iparművészeti Múzeum, a Magyar Állami Földtani Intézet vagy az egykori Postatakarékpénztár Hold utcai székháza. Budapestnek van mivel büszkélkednie, de ma jóval gazdagabb lenne a város, ha a nemzeti építészet elkötelezett hívét, követét nem szorítottak volna háttérbe. Óriási hatást gyakorolt kortársaira és a következő nemzedékekre is, a róla szóló kötetünk a követőit és a nemzeti építészet iránt elkötelezett alkotókat is bemutatja.

Megérkezett a várva várt második kiadása a Budapesti fák című kötetünknek (Fotó: Both Balázs)

Az idei Ünnepi Könyvhétre érkezett meg a Budapesti fák – Kéregbe zárt történelem című könyvünk második kiadása, amely nemcsak a fákról szól, hanem a város múltjáról, történetéről és a fákat ültetőkről is, természeti és kulturális értékekről, a fákhoz fűződő mesékről, legendákról. Meglehetősen népszerű téma ma ez Budapesten, sok olvasónk kereste, többen kérték, hogy értesítsük őket, ha ismét megjelenik.

Készítettünk korábban könyvet a budai Vár híres épületeiről, helyszíneiről (Budavári séták), híres magyar fotósokról (A magyar fotó 1840–1989), 56-os menekültekről, akik Belgiumban találtak otthonra (Kettős kötésben).

A kép bal oldalán André Kertész Te meg én című fotója látható, amelyet feleségéről, Sali Erzsébetbről készített 1931-ben, jobb oldalon a híres párizsi önarcképe 1927-ből, a Látóhatár Kiadó könyvében, amely A magyar fotó címmel jelent meg (Fotó: Both Balázs)

A Művészek a háborúban című kötetünk az első világháborúba besorozott vagy önként bevonult híres magyar festőkről szól, akik azt a feladatot kapták, hogy fessék le vagy rajzolják meg a háború helyszínein látottakat. Évtizedekig tilos volt arról beszéni, hogy a háborúban elhunytak hősök voltak, így ezek a festmények, rajzok raktárakban porosodtak, és nem is szerepeltek még a leghíresebb alkotók életművében sem, ezért tartottuk fontosnak bemutatni őket, illetve egy válogatást belőlük ebben a kötetben.


A magyar múlt korábban eltitkolt részletét tárta fel 2015-ben megjelent kötetünk (Fotó: Both Balázs)

Szintén a magyar kultúra népszerűsítéséről szól, de kicsit szokatlan a Látóhatár Kiadó tematikájától a magyar költők szerelmes verseiből készült válogatáskötetünk. A kis könyvecskét eredetileg a szerelmesek napjára készítettük el, lehetőséget adva a fiataloknak, hogy a sokadik igénytelen plüssmaci és szívecskés bögre helyett sokkal értékesebb ajándékkal lepjék meg szerelmüket. Éppen ezért csak olyan verseket válogattunk be a Hogy mondjam el? Magyar kötők szerelmes versei című kötetbe, amelyekben a költő egyes szám második személyben szólítja meg a kedvesét, vagyis e versek szerelmi vallomások.            


A szerelmesek napjára készült, de ma már minden korosztálynak ajánljuk ezt a kedves kis kötetet, amellyel a magyar költészetet népszerűsítjük

Azóta kiderült a visszajelzésekből, hogy a kötet bármilyen életkorban „hat”, megerősíti a kapcsolatunkat a szeretett személlyel. A könyv a közelítő szerelemtől a beteljesülésig rajzolja meg a szerelem ívét, érdemes sorrendben haladni, naponta egyet felolvasni belőle annak, akit szeretünk.

Különlegessége még e kötetnek, hogy budapesti szobrok fotói szerepelnek benne illusztrációként – ezzel pedig a Pestbudához is szorosan kötődik –, a könyvborítón egy belvárosi udvarban álló szobor fényképe látható, a grafikusunk újraértelmezésében. (Ezt az alkotást – amelynek a címe: Csók – ugyanaz a Mihály Gábor szobrászművész készítette, akinek 2023. június 8-án avatták fel az egyházi vértanúkat ábrázoló négy bronz mellszobrát a XII. kerületi Szent Család parkban.)

Mivel lapunkat, a Pestbudát a mai napig a Látóhatár Kiadó tartja fenn és finanszírozza, könyveink szerzői között pedig megtaláljuk a Pestbuda szerzőit is, érdemes megtekinteni kiadónk standját az idei Ünnepi Könyvhéten, a Vigadó téren, a 2-es pavilonban, 2023. június 8–11. között, vasárnap estig.

Szeretettel várjuk a Pestbuda olvasóit!

Nyitókép: a Látóhatár Kiadó standja a 2023-as Ünnepi Könyvhéten, a Vigadó téren