Kétség nem férhet hozzá, hogy a Budai Várnegyed múltja regényes. Hiszen a IV. Béla által felépített várban 800 éve zajlik a történelem. Amire most invitáljuk az olvasót, az egy tartalmas és rendhagyó séta.

Tartalmas, hiszen a várnegyed épített örökségének évszázadokat átívelő falai közé tekintünk be, végigjárjuk a legszebb helyeket, a patinás utcákat, templomokat, középületeket, palotákat, megnézzük a szobrokat vagy emlékműveket. Rendhagyó, amennyiben megidézzük a Várnegyed egykori lakóit is. Hétköznapjaikon és a róluk szóló anekdotákon keresztül egy újfajta perspektíván át láthatják az olvasók a várnegyed területét. 
Valószínűleg sokunknak kötődnek személyes emlékei a Budai Várnegyedhez. Mi azonban közös emlékeket kínálunk, a közös történelmünkből. Színeseket, legendásakat. Ez a könyv egyszerre történelmi tabló, de időutazás is múlt, jelen és jövő között. Ezt szolgálva, archív és új fotók segítségével megmutatjuk, milyenek voltak az egyes helyszínek egykor, és hogyan őriztük meg napjainkra. A történeteken keresztül megtudhatja az olvasó, hogy például hol volt a királyok első szálláshelye, miként építették fel kétszer a Bécsi kaput, de a Hadik szoborhoz köthető városi legendát is megismerheti. Arról is hallhat, hogy miként került a magyar államiság fontos jelképe, a Szent Korona a Budavári Palotába. Megelevenedik Nagy Lajos királyunk, aki rezidenciáját Esztergomból a Budai Várba helyezte át, Mária Terézia, akinek az idejére tekint vissza a ma is álló királyi palota építészettörténete, vagy IV. Károly, az utolsó magyar király, aki csak napokat töltött a várban. 
A kötetnek külön aktualitást ad, hogy a vár és környezete napjainkban is változik, hiszen a negyed fejlesztése, helyreállítása a II. világháború és az utána következő évtizedek rombolásaiból jelenleg is zajlik. A történetekben megelevenedő Királyi Lovardát immár eredeti helyszínén meg is tekintheti az olvasó, akárcsak a Főőrség épületét vagy a Stöckl-lépcsőt. 
Kalandos utazást kínálunk tehát, és ha nem is fiákerrel, de a várnegyed elbűvölő macskaköves utcácskáin és terein át, mely macskakövek természetesen szintén a hely régi emlékei közül valók.