Naponta elmegyünk olyan lakó- vagy középületek mellett, melyeket Ybl Miklós tervezett.

Gondoljunk csak az Operaházra, a királyi palotát övező várkertbe emelt Bazárra, de a Bazilika külső megjelenése is jelentős részében az ő műve. Ybl Miklós kétségtelenül hazánk egyik legnagyobb építésze, s munkássága meghatározta az elmúlt 150 év Magyarországának, főleg Budapest utcáinak, tereinek megjelenését, hangulatát.

Az Ybl Miklós születésének 200. évfordulójára késztett kötet egy utazásnak is tekinthető, melynek során elvisszük az olvasót a XIX. századba, ahol megismerheti a mester korát, a korszak kultúráját és társadalmát, s azt az építészeti környezetet, melyben Ybl tehetsége érlelődött és kibontakozott. Bepillantást nyer a kiegyezés utáni Magyarországba, melyben a fellendülő építkezések lehetőséget adtak Ybl számára, hogy állami, egyházi, közigazgatási és kulturális épületeket tervezzen, s melyben ez a rendkívül gazdag életmű született.

Célunk az volt, hogy pillanatképet adjunk Ybl életművének állapotáról. Így a főváros jelenlegi arculatát erősen meghatározó épületek mellett bejártuk a vidéket és a határon túlra is eljutottunk. Magunk sem számítottunk arra, hogy ilyen hatalmas és lenyűgöző az életmű. A könyvet eredetileg 200 épületre terveztük, de ahogy követtük a mestert, és elmerültünk művészetében, úgy tárultak fel a további alkotásai, melyeket nagyságuknál fogva nem hagyhattunk figyelmen kívül. Összesen 56 település 113 darab mű jelenik meg, melyeket Timár Sára gyönyörű fotói és Őri József személyes hangvételű, élvezetes, olvasmányos szövegei kísérnek. A könyvet Ybl-nek tulajdonított, vitatott épületek sora zárja.

Az Ybl összes című könyv tisztelgés az egyik legnagyobb magyar építész előtt. Az, aki a kezébe veszi az albumot, érezni fogja azt a rendkívüli szellemiséget és kiemelkedő méltóságot, amely a mester valamennyi művéből sugárzik. S minden bizonnyal érezni fogja azt az örömöt is, mellyel ez a nagyívű kötet készült.